Subscrie la newsletter
Înregistrare

Dacă aveţi cec-uri sau Bilete la Ordin refuzate la plată de către beneficiarii produselor / serviciilor dumneavoastră, trimiteţi o "sesizare" la: flux@antitepari.ro
Start Ştiri 240.ro - evaziune fiscală şi înşelăciune cu replici electronice
240.ro - evaziune fiscală şi înşelăciune cu replici electronice
Joi, 27 Decembrie 2012 14:38
- Site-ul www.240.ro vinde replici ale unor produse electronice de marcă fără factură şi fără chitanţă

- Pentru livrarea produselor foloseşte curieri deghizaţi şi ei în reprezentanţi ai unor firme serioase de curierat

- Individul care comercialiază aceste "fake"-uri se numeşte Eugen Daniel Popişteanu, unic asociat şi administrator la "Cimicris“ SRL Târgovişte, firmă care administrează alte două site-uri dubioase: wweshop.ro şi koupons.ro


Replicile unor produse electronice de marcă atrag destul de uşor doritori, cu preţurile mult mai mici decât cele ale produselor originale. Unul dintre furnizorii de produse contrafăcute pe piaţa din România este Eugen Daniel Popişteanu. Acesta vinde "fake"-uri atât ca persoană fizică, prin site-uri internet de intermedieri vânzări ocazionale, cât şi cu aparenţele unei persoane juridice, "Cimicris“ SRL, prin intermediul unui magazin virtual propriu.

Livrările pentru comenzile făcute prin intermediul magazinului virtual sunt făcute prin curieri contrafăcuţi şi ei, care încasează banii fără să elibereze factură şi chitanţă.

Una dintre victime s-a plâns publicaţiei ANTIŢEPARI.ro de toate aceste lucruri, după ce a fost înşelată cu livrarea unui model de telefon mai puţin performant decât cel pe care îl comandase. "Un site care vinde diferite produse electronice. Cine intră pe site are impresia că acesta este site-ul unei firme. Site-ul este destul de bine realizat din punct de vedere tehnic. Îţi poţi crea chiar şi cont pe el (nu e clar pentru ce). La o privire mai atentă, pe site nu apare niciun nume de firma. Prima întrebare: Ce firmă e aceasta? La o a doua privire, observi ca «firma» încalcă legea, acordând garanţii doar de un an la produsele pe care le vinde. Pe site scrie că produsele se livrează în maximum 48 de ore prin curierii Otto sau Soft. În realitate, produsele se livrează într-o săptămână. Iar curierul Otto nu este Otto, ci un fals curier care foloseşte (probabil furate) ambalaje de la Otto. Cel puţin asta afirmă Otto când am întrebat de la ce adresă preiau produsele pentru livrare. Am comandat un telefon de la ei. Mai bine zis, de la el. L-am plătit şi când l-am primit, am descoperit că era alt model, unul mai ieftin. Fără factură, fără chitanţă. Au trecut 3 săptămâni de când tot încerc fie să intru în posesia telefonului comandat şi plătit, fie să-mi primesc banii înapoi“, relatează B.M. din Bucureşti, persoana înşelată de magazinul virtual www.240.ro.

În legătură cu persoana care făcea pe-a curierul, firma sugerată pe colet dezminte implicarea. "«Otto» mi-a trimis o dezminţire oficială şi reprezentanţii ei au spus că vor acţiona împotriva lui Popişteanu. Însă, într-adevăr, curierul care a venit nu avea nimic de-al lui «Otto» pe el, în afară de pachetul pe care scria «Otto»“, mai relatează B.M.

Magazin virtual "pe persoană fizică“

Magazinul virtual nu este revendicat în numele unei persoane juridice. "La o căutare mai atentă pe net, am descoperit că www.240.ro este un anume Eugen Daniel Popişteanu, care are pe net şi anunţuri în nume propriu pentru lucrurile pe care le vinde. Am sunat de foarte multe ori la telefoanele de pe site. Răspunde o fată cu o dicţie de 8 clase, care repetă ca un robot să trimit un email cu problema. Pe coletul primit scrie ca expeditor doar «www.240.ro». Când i-am sunat şi le-am spus că mi-au trimis altceva, mi-au spus să returnez coletul, pe banii mei, pe adresa «Daniel Popişteanu CP x OP y» din Bucureşti. Un oficiu poştal din sectorul 6, zona Ghencea. Atunci am început să bănuiesc că am de-a face cu o firmă fantomă. Evident că nu am expediat coletul unei persoane fizice necunoscute. Am reuşit chiar să şi vorbesc cu amândoi (şi cu soţia lui Popişteanu) la telefon, obţinând doar minciuni, într-o primă fază, ca vor expedia «azi» telefonul corect şi apoi promisiuni că «se va rezolva»“, arată B.M. cum a înţeles că în spatele magazinului virtual e vorba doar de o persoană fizică.

Într-adevăr, pe paginile magazinului virtual nu există asumarea acestuia de către o persoană juridică, adică de către o firmă, nici la rubrica "Despre noi“, nici la "Contact“. Cu o singură excepţie, scăpată, probabil din neglijenţă: pagina pe care este publicat regulamentul unui concurs care pune la bătaie "un telefon Dual Sim Iphone 5 cu WIFi şi Tv doar de la www.240.ro!“. Aici aflăm că ar fi vorba de SC "Cimicris“ SRL Târgovişte, dar nu mai aflăm dacă acest premiu a fost şi acordat, concursul încheindu-se pe 1 decembrie 2012.

Firmă trecută de pe un nume pe altul

"Cimicris“ SRL Târgovişte (J15/126/2011, CUI 28067671) a fost înfiinţată la data de 21.02.2011 de către Gabriel Valentin Ştefan, care însă îi vinde firma lui Eugen Daniel Popişteanu (n. 14.08.1984 la Bucureşti, domiciliat în Târgovişte), la data de  31.10.2011, prin cooptarea lui ca asociat şi cesionarea părţilor sociale. Eugen Daniel Popişteanu a devenit, astfel, unic asociat şi administrator al "Cimicris“ SRL.
Domeniul principal de activitate declarat este cel aparţinând grupei CAEN 478 - "comerţ cu amănuntul efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe“, iar activitatea principală declarată este conform cod CAEN 4782 - "comerţ cu amănuntul al textilelor, îmbrăcămintei şi încălţămintei efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe“.

Pentru 2011, "Cimicris“ SRL a raportat o cifră de afaceri de 28.624 lei, pierderi de 9.442 lei şi datorii de 32.268 lei. La data de 30.09.2012, "Cimicris“ SRL înregistra datorii de 930 lei către bugetul asigurărilor sociale de stat şi de 294 lei către bugetul asigurărilor pentru sănătate.

Alte activităţi "virtuale“

"Cimicris“ SRL Târgovişte îşi asumă şi site-ul koupons.ro, care însă nu are nicio ofertă disponibilă. Colectează, însă, date de la cei care vor să primească oferta pe email.

"Cimicris“ SRL mai apare ca fiind firma ce desfăşoară comerţ online cu tricouri, şepci şi centuri sportive pe situl wweshop.ro. Numai că aici îşi declară sediul ca fiind "Str. Fabrica de gheaţă nr.2 bl.84/2 sc.1 et.2 ap.9 , Sector 2 - Bucureşti“.

Eugen Daniel Popişteanu vinde produse, despre care spune că sunt aduse în mare parte din Germania, şi pe okazii.ro, dar aici ca persoană fizică. Însă domiciliul pe care şi-l declară aici este în Bucureşti, Sectorul 5.

Cine ne apără?

Mascarea identităţii comerciantului din spatele unui magazin virtual şi efectuarea de comerţ fără emiterea de documente legale face ca Protecţia Consumatorului să fie inoperantă în acest caz. "Protecţia Consumatorului poate răspunde numai la sesizările însoţite de bon fiscal sau chitanţă. O sesizare din partea unei persoane nemulţumite, dar care nu poate aduce şi un document de identificare a comerciantului, va trebui dusă de noi la colegii de la Poliţie, care sunt îndreptăţiţi să facă cercetări specifice pentru elucidarea cazului“, ne-a precizat un reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Aspectul legat de contrafacerea produselor vândute ca "replici“ trebuie să facă obiectul unui litigiu între două firme, cea care deţine dreptul asupra mărcii, pe de o parte, şi cea care contraface produsul, pe de altă parte. Iar acest litigiu nu este de competenţa Protecţiei Consumatorului

Compartimentul Poliţiei specializat în problemele pe care le-a descris B.M. este Serviciul de Investigare a Fraudelor. "Cazul descris de dumneavoastră întruneşte condiţiile infracţiunilor de înşelăciune şi de evaziune fiscală“, a precizat reprezentantul unui Serviciu de Investigare a Fraudelor contactat de ANTITEPARI.ro
Ultima actualizare în Vineri, 28 Decembrie 2012 09:41
 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

ANTIŢEPARI VĂ RECOMANDĂ